Nationaal Park Timanfaya

Een bezoek aan het woest 'vulkanisch maanlandschap' van het Nationaal Park Timanfaya mag niet ontbreken aan uw vakantie op het eiland Lanzarote.

Het Timanfaya-landschap is ontstaan na jarenlange vulkaanuitbarstingen die in het jaar 1730 begonnen. De lava heeft in zes jaar tijd een gebied van 174 km² zeer vruchtbare grond op Lanzarote bedolven. In 1824 was er nog een uitbarsting. Doordat het op Lanzarote weinig regent, verweerd de gestolde lava niet veel. Hierdoor konden de gevolgen van dit natuurgeweld goeddeels onaangetast blijven. Het Nationaal Park Timanfaya is een natuurgebied van 50 km² waar ook menselijk ingrijpen is uitgebleven. Verspreid in dit surrealistische maanlandschap liggen 25 kraters en meer dan 100 vulkaankegels.

Nationaal Park Timanfaya bezoeken

Op gezette tijden vertrekken van de parkeerplaats bij het bezoekersgedeelte bussen voor een (gratis) tocht van ongeveer een half uur. Een bandopname in verschillende talen begeleidt u op de rit dwars door het vulkanisch landschap. Een echte aanrader om dit desolate gebied en zijn historie op u te laten inwerken, want er is (verder) geen verkeer toegestaan. Tip: u kunt onder leiding van een gids een wandeltocht door het park maken.

Uniek: vlees grillen op een vulkaan!

Op het voor bezoekers toegankelijke deel van het Nationaal Park Timanfaya is rond de krater Islote de Hilario, het restaurant El Diablo gevestigd. Dit is, net als de rest van de bebouwing en de inrichting, door César Manrique ontworpen. De grill van het restaurant bevindt zich boven een zes meter diep gat in de grond waar het 350° C is. Deze aardwarmte zorgt al honderden jaren voor een continu hete luchtstroom waarin het restaurant al haar vlees kan barbecueën.

Spectaculaire demonstraties voor alle leeftijden

Alhoewel de vulkaan nu niet actief is kunt u, bijna 300 jaar na de uitbarsting, de ongelooflijke natuurkracht nog ervaren bij de demonstraties die in het bezoekersgedeelte van het park worden gegeven. Hierbij lukt het altijd de bezoekers op verschillende manieren onder de indruk te krijgen van de nog zeer dicht onder de oppervlakte aanwezige aardwarmte. Foto's van een metershoge stoompluim en een 'spontaan' brandende takkenbos zullen dan ook niet in uw album ontbreken. Aan de noordkant van het Nationaal Park Timanfaya ligt het Centro de Visitantes e Interpretacion, een informatiecentrum waar u veel over het vulkanisme op Lanzarote kunt vinden. Diverse audiovisuele hulpmiddelen geven hier een compleet beeld van het natuurgeweld en de gevolgen voor Lanzarote.

Foto’s van Nationaal Park Timanfaya

Ligging