Vulkanen op Lanzarote

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Lanzarote is één van de Canarische Eilanden van Spanje en is wereldwijd één van de bekendste vulkaaneilanden. De op Lanzarote gelegen vulkaangebieden 'la Caldera del Corazoncillo', 'Montaña Rajada' en vooral 'Montañas del Fuego' zijn wereldwijd bekend.

De Vuurbergen

Het vulkaangebied 'Montañas del Fuego' (de Vuurbergen) vormt het hart en de ziel van het eiland Lanzarote. Rond de 18e en 19e eeuw vonden op Lanzarote zware vulkaanuitbarstingen plaats. Het meest ingrijpend waren de erupties tussen 1730 en 1736, de langste en krachtigste vulkanische activiteit sinds mensenheugenis. Met een onmetelijke oerkracht werden volledige dorpen en landbouwgebieden van de kaart geveegd. Ook in 1824 was nog een grote uitbarsting. Sindsdien zijn alle kraters uitgedoofd, maar ondergronds gaan de helse krachten nog altijd door. Op sommige plekken is de hitte zelfs aan de oppervlakte te voelen. 10 meter onder het aardoppervlak worden temperaturen nabij de 600°C gemeten. De inwoners van Lanzarote houden nog altijd rekening met een nieuwe uitbarsting van de nu slapende vulkanen.

Timanfaya

De Vuurbergen van Lanzarote bestaan uit 30 grote kraters en meer dan honderd kleinere vulkaankegels. De hoogste krater is 510 meter en heet Timanfaya. Deze krater is vernoemd naar het dorp dat als eerst werd vernietigd door een opstuwende krater. Timanfaya is sinds 1968 een Spaans Nationaal Park, wat zich uitstrekt over 51 km². Het park geniet de hoogste graad van bescherming en daarom is het grootste deel alleen voor wetenschappers toegankelijk. Sinds 1974 is het een deel van het park geopend voor publiek. Het decor van de uitbarsting, vol met kraters, rotsen, stenen en vlaktes van zwart gestold lava, is dramatisch en onheilspellend. Toch heeft het landschap een verwoestende schoonheid en daarom een enorme aantrekkingskracht.

Lees meer over het Nationaal Park Timanfaya op Lanzarote

Meer over Vulkanen

Relevante links over vulkanen:

Andere artikelen

Meer artikelen over Lanzarote:

Foto’s van Vulkanen op Lanzarote

Ligging